Bandenspanning meten: van A-tot-Z.


Goed onderhoud van de banden houdt u veilig op de weg en zorgt ervoor dat uw auto optimaal rijdt. Één van de meest voorkomende en meest verwaarloosde onderhoudstaak, is het regelmatig checken van de druk van de banden.

Autobanden hoeven niet lek te worden gestoken om lucht te lekken. En in tegenstelling tot uw benzinemeter, waarschuwen de meeste auto's u niet om de bandenspanning te controleren. Deze handleiding laat u zien hoe u de druk van uw banden goed kunt controleren en waarom het bovenaan uw routine lijst zou moeten staan.

Waarom is de bandenspanning belangrijk?

Zachte banden hebben een hoger risico op schade en op falen. Niet alleen zullen zachte banden sneller slijten, maar de verslechtering kan ook leiden tot verminderde controle over uw voertuig, klappen van uw banden en botsingen.

Naast veiligheid, zijn er ook milieu en economisch voordelen om er goed voor te zorgen dat uw banden vol zijn. De benzine kilometerstand wordt verminderd met 0.2% voor elke 1 PSI (pond per vierkante inch) die uw bandenspanning daalt onder het aanbevolen niveau. Door uw banden op de juiste druk te houden, bespaart u, afhankelijk van uw voertuig en rijgedrag, tot 3% in de benzine kilometerstand.

Niet alleen bespaart u meer geld door verminderde bezoeken aan de benzinepomp, maar u zorgt er ook voor dat onze planeet blijft groeien en bloeien voor de bestuurders van de toekomst.

PSI uitgelegd

Open het handschoenenkastje van uw auto, pak de gebruikershandleiding en zoek op "banden". Hier vindt u details inclusief voor- en achterkant "PSI" -lijsten. PSI staat voor pond per vierkante inch. Dit nummer wordt bepaald door de fabrikant van uw voertuig en het is hier dat u kunt zien of uw banden goed opgeblazen zijn.

PSI is gebaseerd op uw voertuig:
● Totaal gewicht en grootte.
● Draagvermogen.
● Aanbevolen band grootte.

Het is belangrijk om op te merken dat u altijd de door de fabrikant van uw voertuig aanbevolen druk moet gebruiken om de optimale prestaties van de auto te garanderen. Dit betekent dat u ervoor moet zorgen dat uw banden geschikt zijn voor uw voertuig, en dat de PSI die voor de band is aanbevolen, overeenkomt met wat de fabrikant voor uw auto adviseert.

Wanneer moet de bandenspanning gecontroleerd worden?

Zelfs gloednieuwe banden met minimale slijtage verliezen voortdurend lucht. Factoren die de bandenspanning kunnen beïnvloeden zijn:
● Hete of koude temperaturen.
● Rijafstand
● Trekken of dragen van extra gewicht in uw voertuig.

De meeste band- en voertuigfabrikanten raden u aan om elke maand de druk van uw banden te controleren, omdat ze binnen die tijd meerdere ponden aan druk kunnen verliezen door eenvoudig dagelijks gebruik.

Daarnaast is het belangrijk om de druk te controleren bij hogere temperaturen. Banden reageren snel op veranderingen in temperatuur en een verhoging van de warmte kan tot snelle drukverlies leiden.Lekkende klepsystemen, lage lekkage puncties en andere vaak verborgen schade kunnen ook de luchtdruk verminderen, des te meer reden om regelmatig uw banden te controleren.

Hoe kunt u uw bandenspanning controleren?

Het controleren van de bandenspanning is makkelijk. U kunt het thuis of op het benzinestation doen. Zorg ervoor dat u de druk controleert als uw banden koud zijn, of enkele uren niet zijn gebruikt. Dit geeft u de meest nauwkeurige aflezing.

Het belangrijkste stuk materiaal dat u nodig heeft is een nauwkeurige bandenspanningsmeter. U kunt op batterij werkende digitale meters vinden, of de meer traditionele stok meters bij de meeste benzinestations.

Zorg ervoor dat u de PSI van uw fabrikant bij de hand heeft als u uw bandenspanning controleert en volg de volgende stappen:
● Verwijder de doppen van het ventiel van uw banden (verlies ze niet!).
● Plaats de bandenspanningsmeter op het ventiel en druk het snel aan om een lezing te krijgen.
● Controleer de PSI-lezing. Vergelijk dat met de aanbevolen PSI van uw voertuig.
● Het kan vaak lastig zijn om de meter volledig aan te drukken op het ventiel, waardoor een onjuiste aflezing ontstaat – neem dus een paar aflezingen om eventuele anomalieën te elimineren.
● Als de aflezing boven de aanbeveling ligt, duw het ventiel dan in om er wat lucht uit te laten lopen (dit moet u een paar keer doen om het goed te kunnen doen).
● Als de PSI-aflezing onder de aanbeveling ligt, vult u de band met lucht tot het ideale niveau bereikt is (hier kan ook een paar pogingen voor nodig zijn).

Het controleren van de luchtdruk van uw banden duurt slechts een paar minuten en het is de moeite waard voor de bescherming en de besparing die u ervoor terugkrijgt!

Tekenen dat u nieuwe banden nodig heeft

Door de bandenspanning één keer per maand te controleren, krijgt u een goed idee van hoe ze presteren. Raadpleeg uw dealer of monteur als uw banden vrij nieuw zijn maar lucht blijven lekken. U heeft dan mogelijk een defect ventiel of andere schade die moeilijk te detecteren is... Wat helaas kan leiden tot de volledige vervanging van de banden. Maar met proactief onderhoud kunt u iets opvallen voordat het een probleem wordt en kunt u het nog oplossen door middel van een kleine reparatie.

Ja, ik wil een proefles!

Het is goed om te weten of jij je op je gemak voelt bij onze ervaren rijinstructeurs. Je vergeet ons natuurlijk nooit meer: we gaan tenslotte samen rijlessen in den haag. De gratis proefles is bij het afname van een lespakket; wil je dit niet dan kost een proefles €30,-