Tips voor het veilig rijden (als tiener weggebruiker)


Het is een feit: tiener weggebruikers maken meer auto ongelukken dan elke andere leeftijdsgroep.

Door veilige rijtechnieken te oefenen, zoals het verdedigend rijden, verhoog je de kans dat je zelf (en je passagiers) veilig de weg opgaan.

Veiligheidstips voor tiener weggebruikers

Het maakt niet uit of je nog maar net mag rijden of dat je al maanden of zelfs jaren rijdt, neem even de tijd om deze 8 veilige rijtips te bekijken.

1) Laat je mobiele telefoon uitstaan

Meerdere studies wijzen erop dat het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden equivalent is aan dronken rijden - zelfs bij het gebruik van een handsfree telefoon.

2) Stuur geen berichten

Uit onderzoek blijkt dat het sturen van berichtjes gemiddeld een verlies van 4,6 seconden van focus op de weg veroorzaakt. In die tijd kun je de lengte van een voetbalveld rijden. Veel kan verkeerd gaan als je de lengte van een voetbalveld rijdt zonder je ogen op de weg te hebben.

Probeer ook niet de ‘berichtjes sturen terwijl je gestopt bent' benadering, want wanneer je je hoofd naar beneden hebt, zul je geen belangrijke ontwikkelingen zien die zich voordoen. Vergeet niet, je moet nog steeds aandacht besteden aan de weg als je gestopt bent.

3) Zet je koplampen aan

Het gebruiken van je koplampen vergroot je zichtbaarheid en helpt andere bestuurders om jou te zien, zelfs als je het gevoel hebt dat ze uitstaan.

In de vroege ochtend en vroege avond (bij schemering) moet je je lichten gebruiken want zo niet dan kunnen andere chauffeurs je misschien niet zien, wat rampzalig kan zijn.

4) Volg de snelheidslimiet

Snelheid is een belangrijke bijdrage aan fatale tienerongevallen. Dat geldt vooral op wegen met veel verkeer of wegen waar je niet bekend mee bent.

Voel geen druk om het verkeer bij te houden als het lijkt alsof iedereen je inhaalt. Een veilige snelheid bijhouden, helpt je om je ​welzijn te waarborgen en zorgt ervoor dat je geen dure snelheidsboetes krijgt.

5) Minimaliseer de afleiding

Het kan verleidelijk zijn om te eten, te drinken, om aan de radio te draaien, of muziek luid te spelen terwijl je door de stad cruist; maar alles kan ervoor zorgen dat je gedachten of blik wegdwalen, zelfs voor een paar seconden. Als onervaren bestuurder loop je meer gevaar om de controle over je auto te verliezen. Afleidingen kunnen de kans verhogen dat je 1) gevaar niet opmerkt of te laat opmerkt en 2) de controle op het voertuig verliest.

6) Rijd alleen

Het hebben van een andere tiener passagier in je auto kan het risico op het veroorzaken van een auto ongeluk verdubbelen. Het hebben van meerdere tiener passagiers zorgt er dus voor dat het risico escaleert.

7) Oefen defensief rijden

Wees altijd op de hoogte van het verkeer voor, achter en naast je en heb mogelijke ontsnappingsroutes in gedachte. Blijf bij langzamere snelheden ten minste één auto lengte achter de auto voor je en houd een grotere bufferzone met hogere snelheden.

8) Kies een veilige auto

Indien mogelijk, gebruik een veilige auto met de nieuwste veiligheidsuitrusting (zoals anti blokkeer remmen, elektronische stabiliteitsregeling en airbags) en met een uitstekende botsing veiligheidsrecord.

Laatste opmerking: tieners worden veilige bestuurders

Er is geen vervanging voor rijervaring en de wijsheid die met de jaren komt, maar door de bovenstaande tips toe te passen, verhoog je de kans dat je niet gaat behoren tot de tiener weggebruiker ongevallen.

Ja, ik wil een proefles!

Het is goed om te weten of jij je op je gemak voelt bij onze ervaren rijinstructeurs. Je vergeet ons natuurlijk nooit meer: we gaan tenslotte samen rijlessen in den haag. De gratis proefles is bij het afname van een lespakket; wil je dit niet dan kost een proefles €30,-