De gids voor het wisselen van banden – zo leert u veilig en snel dit klusje klaren


Vroeg of laat overkomt het iedereen wel: u bent aan het rijden, diep in gedachte over een belangrijke meeting, wanneer uw auto opeens naar één kant trekt en u het gevreesde klapperende geluid hoort van een platte band.

Vandaag de dag hebben veel weggebruikers pechhulpdiensten waar ze gebruik van kunnen maken en die de platte banden komen wisselen, maar het is altijd slim om te weten hoe u zelf een platte band kunt vervangen. Aangezien het vrij regelmatig voorkomt, hebben autofabrikanten geprobeerd het bandenwissel proces zo te maken dat vrijwel iedereen het kan doen.

Gereedschap die u nodig heeft voor het wisselen van een band

Bewaar de volgende belangrijke bandenwissel benodigdheden altijd in uw voertuig:
● Reservewiel.
  ○ Meestal gelegen onder de vloermat in de kofferbak. SUV's of vrachtwagens kunnen het reservewiel gemonteerd hebben aan de onderkant of op de achterkant van het voertuig.
  ○ TIP: Controleer regelmatig uw reservewiel om ervoor te zorgen dat deze goed opgeblazen is.
● Krik.
● Kruissleutel.
● Zaklamp met werkende batterijen.
● Fakkel en reflecterende driehoeken.
● Handschoenen.
  ○ Leer is ideaal omdat het goed werkt in diverse weersomstandigheden.
● Wielblok.
● Platte band reparatie kit.
  ○ Optioneel, maar ideaal als u uw banden niet direct naar een winkel kunt brengen.

De reservebanden, de krik en de kruissleutel zijn essentieel en moeten allemaal bij uw voertuig geleverd worden. Als een van deze drie ontbreekt, vervang ze dan onmiddellijk. Houd altijd de handleiding van uw auto in uw auto bij de hand, aangezien deze informatie bevat over waar u uw reservewiel kunt vinden en het in stappen weergeeft hoe u uw banden kunt wisselen.

Vind een veilige plek

Wanneer uw band klapt terwijl u aan het rijden bent, vertraag dan, zet uw lichten aan en zoek een veilige plaats om uw band te wisselen. Als u op een snelweg of drukke stadsstraat rijdt, is het het beste om zo ver mogelijk van het drukke verkeer te komen.

Ideale locaties voor het vervangen van een band zijn:
● Een rustige zijstraat.
● Een hoek van een afslag.
● Een parkeerplaats.
● Een lange, rechte weg.

Indien mogelijk, probeer te gaan staan op een vlakke weg en niet op een helling. Ook het veranderen van een band op een verharde weg is beter. Als u uw auto niet veilig kunt verplaatsen naar een van deze gebieden, parkeer dan de auto zover mogelijk naar rechts om ruimte tussen uw auto en het verkeer te creëren.

Stappen om een platte band te wisselen

Zodra u uw auto in een veilige en stabiele omgeving staat, parkeer dan met de parkeerrem en volg deze stappen om uw platte band te wisselen:
  1. Pak uw reserveband en de gereedschap die u nodig heeft.
  2. Plaats fakkels of reflecterende driehoeken achter uw voertuig voor veiligheid, indien u uw band op de weg wisselt.
  3. Plaats wielklemmen tegen de banden die tegenover de platte band staan. Dit helpt uw voertuig veilig te houden terwijl u hem op de krik plaatst.
  4. Verwijder de wieldop of wielkap. Als de slotbouten al worden blootgesteld, sla deze stap over. Gebruik het platte uiteinde van de kruissleutel om de dop er af te halen.
  5. Maak de slotbouten los met behulp van de kruissleutel (maar VERWIJDER ze niet).
  6. Plaats de krik onder de auto. Raadpleeg de gebruikershandleiding van de auto voor de juiste locatie en om te kijken hoe de krik werkt. Ideaal gezien zal het zo makkelijk moeten zijn als het gebruiken van een handslinger. Til het op om het te verbinden met het frame van uw auto.
  7. Zet de krik uit tot de platte band ongeveer 15 centimeter van de grond af staat. Waarschuwing: Plaats geen deel van uw lichaam onder het voertuig!
  8. Maak de slotbouten los en verwijder deze. Plaats deze op een veilige plek, u heeft ze allemaal nodig om het reservewiel te bevestigen.
  9. Verwijder de platte band van het middelpunt. Pak de platte band veilig met beide handen en trek deze naar u toe. Leg deze op een veilige plek.
  10. Zet het reservewiel gelijk met de zichtbare slotbouten. Duw deze op zijn plaats.
  11. Vervang de slotbouten en draai ze met de hand vast. Gebruik NIET de kruissleutel tot u het voertuig verlaagt.
  12. Verlaag de krik voorzichtig tot het reservewiel de grond raakt. Verwijder de krik.
  13. Draai de bouten met de kruissleutel vast. Gebruik uw gewicht - ze moeten heel strak aangedraaid worden. Om te verzekeren dat u ze op elkaar afstemt, draai de bouten vast in een sterpatroon, zodat u nooit slotbouten vastdraait die direct naast elkaar liggen.
  14. Vervang de wieldop of wielkap, als u er één hebt.
  15. Controleer de druk op uw reservewiel. Als u geen bandenspanningsmeter heeft, probeer dan naar een benzinestation te gaan om te controleren of het veilig is.

Zodra uw reservewiel veilig aan uw auto bevestigd is, neem dan uw platte band mee naar een reparatiewinkel. Het rijden van lange afstanden bij hoge snelheden op een reservewiel is niet raadzaam, dus probeer uw platte band zo snel mogelijk te vervangen of te repareren.

Wanneer moet u bellen voor back-up?

Het veranderen van uw eigen band kan een kostenbesparende optie zijn als u geen dekking heeft voor noodhulp. Maar veiligheid moet altijd uw hoogste prioriteit zijn. Houd het volgende in gedachten wanneer u beslist of u het zelf doet of dat u hulp nodig heeft.

Weg- en verkeersomstandigheden:

Overweeg of u uw auto op een veilige locatie kunt parkeren, weg van aankomend verkeer en op een glad, vlak oppervlak. Als u op een drukke snelweg, een smalle hoek, een onverharde weg, een helling of een glad oppervlak staat moet u goed bedenken of het wel veilig is om hier de band te wisselen.

Weersomstandigheden:

Als het hard regent of sneeuwt, als de wind huilt en u uw grip op uw gereedschap kwijt raakt of als de brandende hitte uw gezondheid of veiligheid in gevaar brengt, overweeg dan een sleepwagen.

Passagiers veiligheid:

Als u met uw familie, vrienden, of zelfs huisdieren reist, inventariseer dan uw omgeving en de veiligheid. Als deze niet ideaal is, neem dan geen onnodige risico's alleen om wat geld te besparen.

Staat van uw materiaal:

Om goed voorbereid te zijn, zorg ervoor dat uw reservewiel goed opgeblazen en in goede staat is. Als u andere apparatuur mist, als uw krik roestig is, of zelfs als uw zaklamp batterijen dood zijn, probeer dan niet een held te zijn maar bel een sleepwagen om de benodigde hulp te krijgen.

Ja, ik wil een proefles!

Het is goed om te weten of jij je op je gemak voelt bij onze ervaren rijinstructeurs. Je vergeet ons natuurlijk nooit meer: we gaan tenslotte samen rijlessen in den haag. De gratis proefles is bij het afname van een lespakket; wil je dit niet dan kost een proefles €30,-